Beskrivelse:

47 -54 cm lange. Veier mellom 500 og 700 gram. Hannen har røde øyne og rødt ved nebbroten. Hunnen er grålig til brun og hvite øyeringer og hvit strupe. Unge brudeender er ganske like hunnen før de får voksendrakt. Begge har en topp på hodet, samt en rektangelformet stjert. En av de flotteste svømmefuglene. Det latinske navnet aix sponsa betyr svømmefugl i brudedrakt.

 

Utbredelse:

Fra øst-kysten av Nord-Amerika til Novia Scotia i nord, til Florida og Mexico-gulfen i sør til sentrum av USA i vest. Vinteren tilbringer de i sørlige California og kysten av Mexico.

 

Habitat:

Brudeender foretrekker skogsområder i nærheten av elver og innsjøer. På grunn av at de hekker i hule trestammer må det være vann innen ca 1 kilometer fra reiret.

 

Reproduksjon:

 

Brudeandhannen spiller for hunnen  både på høsten og våren. Den skifter også partner hvert år, men holder seg til den samme i en og samme sesong. Parringen foregår i vann. Etterpå drar hannen til et annet sted for å myte. I noen tilfeller ruger hunnen  fram to kull på en sesong. Reiret legges i en hul trestamme. Antall egg er mellom 6 og 15, de ruges i 30 dager av hunnen. Andungene forlater reiret inen 24 timer etter klekking. Etter ca 60 dager er ungene selvstendige. Ett år gamle er de fruktbare til å reprodusere seg. Brudeender sover helst på vannet.

 

Mat:

Spiser nøtter, frukt, vannplanter, frø, diverse insekter.Spiser også biller, reker, krabber og snegler.

I oppdrett kan de fores med foreksempel oppdrett2 fra Felleskjøpet. 

Hør lyden fra Brudeand:

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett