Opprinnelse: Islandshøns er en hønserase fra Island, kalt íslenska hænan, Haughænsni eller landnámshænan på islandsk. De er en landrase som er sjeldne utenfor sitt hjemland. Det er en gammel hønserase, som har vært på øya siden introduksjonen av norrøne bosettere i det 9. århundre. Men til tross for dette har denne isolerte rasen knapt overlevd i en ren form i det 21. århundre, hovedsakelig på grunn av import av kommersielle stammer av høns i 1950.

De få tusen Islandske høns som finnes i dag er et resultat av en bevaringsinnsats på 1970-tallet, en håndfull flokker har blitt eksportert til utlandet. Islandske Kyllinger er ikke godt standardisert i utseende, og har et bredt spekter av farger og mønstre i fjærdrakten, hud fargesetting og kamtyper. Noen har fjærtopper. Til tross for denne variasjonen i utseende er islandske høns jevnt over hardføre på vinteren, de har hvite øreflippene. De er kan også sies å være føyelig i temperament, og hønene vil lett bli klukk. Islandshøns har sin nærmaste slektning i den sørvestnorske jærhøna.

Islandshønene er hardføre og flinke til å finne sin egen mat. Dei er stabile eggleggere og har gode rugeegenskaper.

Islandske lanhøns er sannsynlegvis den første norske rasen vi har, den levde under vikingtida i Norge. Den vart med på vikingtokter og skulle forsyne vikingene med ferske egg under reisen. Flere av disse toktene gikk til Island, der hønene vart plassert i land. Sakte men sikkert døde rasen ut i Norge. På Island holdt rasen på å dø helt ut rundt 1980-talet, men heldigvis var det noen ildsjeler som samlet inn de siste eksemplarene og fikk stammen på føttene igjen.

I 1997 fikk ein norsk herremann løyve til å reise til Island og hente med embryo til Norge, og rasen var da på vei tilbake. Flere uheldige hendelser førte til at det i 2009 viste seg å være igjen bare 12 høner og 2 haner. Stammen har siden tatt seg opp uten at vi vet eksakt hvor mange det finnes i Norge av Islandshøns nå.

Kjennetegn: Hønene er relativt store (kring 2 kg), med stor variasjon i kam, fjørdrakt og skinn- og fotfarge.

Egg: Eggene er hvite og relativt store (50–65 g).

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett