ImageBeskrivelse:
43 cm. I hekkedrakt har hannen vertikalt stående seilfjær. Den er nydelig å se på når den kurtiser hunnen. Hunnen er mere anonym i fjærdrakten, brunspraglete. Hannen er fargerik med flerfarget hengande nakkefjær, oransje "skjegg" og et par oransje "vingeseil". Hunnen er som hannen utenfor hekketiden, gråbrunspraglete med hvit øyering.

 

Utbredelse:
Arten hekker opprinnelig i øst-Asia men har blitt inført som prydfugl i mange land og hekker i bl.a. Storbritannia. Mandarinand har unik kromosomoppbygning og kan derfor ikke krysse seg med andre ender. I Japan og Kina holdes den av mange, for de er den et symbol på lykke og ekteskapelig hengivenhet.

Image

 

Habitat:
Mindre vann og dammer omgitt av trær, samt steinete  elvestrømmer. Lever av vannplanter, ris og andre kornsorter.

 

Reproduksjon:

Utmerket som prydand. Tåler vinteren,unngå konstant kald trekk. Må ha en dam for å reprodusere. Selv om det er hunnen som velger ut reirplassen hjelper også hannen med leting etter en bra plass for hekking. I vill tilstand velger de ofte reirplass i hule trestammer opp til tredve fot over bakken. Hekker også i reirkasse, lengde ca 50-60 cm, innvendig størrelse på kassen ca 30 cm i firkant. Diameter på hullet 10 cm. 9-12 egg legges fra april til juni, de klekkes etter 28-30 dager. Ungene er flygedyktige etter 40-45 dager. Danner par tidlig på vinteren, som gjerne varer i flere sesonger. 

 

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett