Foto: Laila Skjelbakken"Historie: Opprinnelig fra Java, Indonesia, er Ayam Cemani ikke bare kjent for å ha sorte fjær, men de er svart over alt, inkludert kam, tunge, hud, muskler, bein og organer. Ayam Cemani har vært kjent for å ha mystiske krefter og blir ofte brukt for medisin og offerritualer. De er også kjent for å bringe hell og lykke.

I begynnelsen av det 19. århundre brakte nederlandske handelsmenn Ayam Cemani til det internasjonale markedet, og de har blitt svært populære. Mange oppdrettere elsker denne fuglen, men Ayam Cemani er veldig sjelden rase selv i Indonesia. Høy etterspørsel og god pris gjør Ayam Cemani er blant de dyreste høns i verden.

 

 

Foto: Laila Skjelbakken"Beskrivelse: Ayam Cemani er en av de mest sjeldne, eksotiske hønserasene i verden. De er virkelig den mest unike av alle høns. Den er dominerende melinanistisk, dens kropp produserer i hovedsak svarte pigmenter(melanin). Genet som forårsaker fibromelanosis er en mutasjon som fantes i Asia for mer enn 800 år siden.

Mutasjonen har også ført til annen hønserase , som den svenske Svarthønen, eller Svart Hona, som har de samme fibromelanistiske egenskapene som Ayam Cemani, og dermed så svart som den indonesiske rasen. Man rekner med at den stammer fra Ayam Cemani, men den har hvite øreskiver i motsetning til sistnevnte som har svarte. Hanen veier 1,8 kg, hønen 1-1,2 kg.

Ayam Cemani er vennlige fugler, og hønene legger ca 60-100 kremfargede egg i sitt første leveår. En typisk eggleggingsyklus gir ca 20 til 30 egg, så høna vil slutte å legge i tre til seks måneder. Eggene er usedvanlig store i forhold til størrelsen på hønsekroppen.

Foto: Laila Skjelbakken"

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett