Oppbevaring og håndtering av egg  

Kyllingenes kvalitet er alltid avhengig av eggets kvalitet. Det er viktig at det legges omsorg i lagring og håndtering av eggene. Det må legges vekt på at eggene ikke kan forbedres når de er lagt, og vil bare forringes ved dårlig lagring og håndtering.

egg kylling

 

Følgende faktorer vil bidra til å sikre at et egg beholder best mulig kvalitet:

- MERK: - Eggene skal lagres med spiss ende ned.

• Temperatur

Ideell oppbevaringstemperatur er mellom 12 grader celsius og 15 grader celsius. For høy lagringstemperatur vil føre til at reaksjoner vil oppstå i feil takt under ruging. Dette vil redusere sjansene for at embryoet utvikler seg normalt. Hvis lagringstemperaturen er under frysepunktet, kan eggstrukturen brytes ned og forhindre at embryoet utvikles.

• Luftfuktighet

Det beste fuktighetsnivået for å lagre egg er mellom 75 og 85% RH for å unngå betydelig tørking av egget før ruging.

• Lagringstid

Det vurderes generelt at egg ikke skal lagres i mer enn 7 dager før ruging. Utover denne tiden reduseres sjansene for godt klekkeresultat betydelig. Vitaminer forringes og membranbrudd over tid, og så kan embryoen ofte føre til tidlig dødelighet.

• Renslighet

Sprukne, misformede og veldig skitne egg bør kastes (hvis mulig). Smussete egg kan rengjøres ved hjelp av en merkevarevaskløsning som forekseksempel Brinsea Incubation Disinfectant Concentrate i henhold til produsentens anvisninger. Det er viktig å vaske egg i en oppløsning som er betydelig varmere enn egget, slik at vann i egget strømmer ut gjennom porene i stedet for skittent vann som strømmer innover. Husk at alle løsninger fjerner det ytre kutiklet fra egget, og smuss og kan gi egget større risiko for bakteriell forurensning i fremtiden.

•Vending under lagring

Egg skal vendes en gang om dagen, 45 grader hver dag, frem og tilbake gjennom 90 grader i lagringsperioden. Utilstrekkelig vending kan føre til at eggeplommen svømmer og berører membranene nær skallet. Hvis embryoet berører, kan det feste seg og forhindre vekst i rugemaskinen.

• Behandle eggene forsiktig

Egg bør håndteres med forsiktighet, da noen støt kan briste membranen på eggeplommen, i hvilket tilfelle egget ikke kommer til å klekke. Omsorg bør også tas under ruging, der et støt kan ødelegge blodkarene som forårsaker at kyllingen blør i hjel.

• Innsamling av egg

Vanligvis er det beste tidspunktet for å samle egg før kl.9.00, og å sjekke igjen ved lunsjtid. Egg som ligger igjen i redet i mye lenger enn 24 timer har en tendens til å klekke dårligere.

• Eggform, Skallstruktur og kvalitet

Noen egg med unaturlig eggform har lavere klekkeresultat enn forventet. Små egg har ofte en stor eggeplomme i forhold til eggehviten. Store egg kan noen ganger ha "doble eggeplommer" som ikke kommer til å klekke. Deformede egg har vanligvis feil i skallet.

Det er viktig å huske at egg oppvarmes ganske sakte under naturlige forhold. Rugemaskiner oppvarmes ofte raskt, så hvis egget blir plassert i rugemaskinen umiddelbart, kan egget få noe termisk sjokk. Om mulig bør eggene bringes opp til ønsket temperatur sakte.

 

Brinsea.co.uk

 

Aktuell video

Avem

Nettbutikken Avem

Det du trenger til oppdrett